Kartlı geçiş sistemi ile kontrol altına alınması gereken kapı, bariyer, turnike gibi ürünlerin yanına proximity (yakınlık) kartlarını okuyabilen reader (okuyucu) lar yerleştirilir. Bu okuyucular sistemin ana kontrolünü sağlayan bir ana kontrol kartı üzerinde kablo vasıtası ile birleştirilir. Ana kontrol kartı PC ile direk bağlantı kurabilen ve PC üzerinden gelen emirleri kilitlere, okuyuculara ve kullanılan diğer ekipmanlara ileten, uygulanmasını sağlayan, uygulanıp uygulanmadığını PC ye yeniden geri bildirimde bulunarak sistemin kararlı çalışmasını sağlayan beynini teşkil eder.

Access (erişim) kontrol sistemleri; belirli bir alana giriş ve çıkışları sınırlandırmak ve kontrol altında tutmak amacı ile kullanılmaktadır. Bunun için; her kontrol noktası için bağımsız cihazlar kullanılabileceği gibi bir merkezden yazılımla kontrol edilebilen sistemler de kullanılmaktadır. Kullanım alanları çok geniş olup, plazalar, alışveriş merkezleri, fabrikalar, kamu kuruluşları, ofisler vb. yerlerde sıklıkla kullanılmaktadır.

Access kontrol sistemlerinde girişi sınırlandırılacak alanların girişlerine; kilit sistemleri, turnikeler bariyerler gibi mekanik aletler ve bunlara kumanda eden kart veya biyometrik okuyucular yerleştirilmektedir

Kamusal binalarda, çeşitli işletme, hastane, okul, yurt, laboratuar, fabrika ve özel alanlarda giriş-çıkışların denetlenmesi, yetkili olmayan kişilerin girişinin engellenmesi, güvenliğin sağlanması ve bu bilgilerin elektronik ortamda raporlanabilmesi amacı ile oluşturulan geçiş kontrol sistemleri, binanın güvenilirliğini artırırken çalışma disiplininin oluşması açısından da somut veriler sunuyor.