IP Telefon, sesli iletişimi veri paketleri haline dönüştürerek çalışır. Dolayısıyla, yerel ethernet ağları (LAN) üzerinde de kullanılabilir. Kısaca, Internet Üzerinden Sesli İletişim olarak tanımlanabilir.


   IP Telefon pekçok kişi tarafından farklı anlamlarda kullanılabiliyor.Kesin tanımı konusunda bir uzlaşma yoktur. Genel bir ifade olarak IP telefon “ses,faks ve diğer benzer servislere ilişkin verilerin kısmen veya tamamen paket anahtarlamalı IP tabanlı şebekeler üzerinden gönderilmesi” olarak tanımlanabilir. Zaman zaman”Voice over IP” ile “İnternetTelefonu” aynı anlamda kullanılabiliyor ama aslında kullanılan iletim ortamı açısından farklı sistemlerdir ve Internet Telefon ve VoIPp, IP Telefonun alt sınıfları olarak görülmektedir.



   IP PBX: Aboneleri ve dış hatları ile IP protokolü üzerinden haberleşen tüm işlevlerini IP ile yapan telefon santrali. Klasik telefon santraline her dış hat ve her abone için bir kablo giderken, IP Telefon Santralleri, Yerel veya Geniş Alan Ağı’na bağlanır, abonelerini ve dış hatlarını ağ üzerindeki IP adresleri ile tanımlar. Bu sayede IP telefon santrali ile IP Telefonlar arasındaki mesafe önemsizleşir, aralarında IP ağı olan farklı coğrafi noktalarda bulunabilirler.