Güvenlik ve gözetim amacıyla uzaktan veya aynı ağdan üzerinden izlenmesini sağlayan , kendi başına çalışabilecek şekilde tasarlanmış,gelişkin ağ yeteneklerine sahip kameralardır. IP kameralar CCTV kameraları ile aynı özelliklere sahip olmakla beraber, yetenekleri itibarıyla bir kamera kasası içine yerleştirilmiş birer bilgisayar gibi düşünülebilirsiniz. IP Kameralar , CCTV kameralardan farklı olarak her türlü ağ ortamına, kablolu veya kablosuz olarak doğrudan ve kolaylıkla entegre edilebilirler. IP Kameralar, kablolu networke CAT5 ve CAT6 kablo ve RJ45 konnektörle ile en yakındaki switche, kablosuz networke ise en yakın erişim noktasına kablosuz netwok endüstri standardı olan Wİ-Fİ (802,11b/g )ile kablosuz şekilde bağlanabilmektedir.


     IP tabanlı CCTV sistemleri, temel olarak standart analog CCTV sistemlerine benzerlik gösterir. Bu temel benzerlik dışında kilometrelerce koaksiyel kabloların kullanılması yerine, kablolu ve kablosuz bilgisayar ağları veya internetin kullanılması, VCR veya DVR gibi cihazların kullanılması yerine de istenilen ölçekte genişletilebilen harddisk dizileri ve veri depolama sistemleri sayılabilir. Dijital IP gözetleme sistemleri, geleneksel CCTV sistemlerin fonksiyonlarını artırması işletme maliyetlerini düşürmesi nedeniyle, hemen tüm pazarlarda ilgi çekmektedir.Bu açık standartlara dayalı BT ortamından başka, güvenlik ve ağ sistemleri altyapıyı paylaşarak, daha yüksek oranda birlikte çalışabilir ve bu sayade uyumluluk sağlanırken daha akıllı sistemlere ulaşılabilir. Dijital çözümlerin ortaya çıkışı, sistemlerin kapsamını sadece hırsızlık veya koruma özelliklerinin ötesine taşıyabilir.



     IP kamera veya sunucuları, tıpki bir internet sunucusu gibi çalışırlar, kendi işlemcisi, işletim sistemi, belleği, web sunucusu, network arayüzü, sayısal giriş / çıkışlar ( sensör girişleri, röle çıkışları ) ve kameraya sahip birer bilgisayardır. Bundan dolayı görüntü iletimi, kaydı, çeşitli şartlarda ( hareket algılama durumunda, sürekli veya tanımlı zaman aralıklarında ) yapılabilmekte, sayısal girişlerine bağlı olarak akıllı bir alarm sistemi gibi uyarı ve ihbar sistemi olarak da çalışabilmektedirler.