Yapısal kablolama,bir binanın ses, veri, görüntü,data ve çeşitli bina yönetim sistemlerini (kamera, hırsız alarm, güvenlik girişi, yangın alarmı, enerji gibi) birbirine entegre eden kablolama ve bağlantı ürünlerinin oluşturduğu yönetilebilmeye ve genişlemeye imkan veren bir yapıdır.
 

Yapısal Kablolama Sisteminin Faydaları:

 
- Bilgisayar, yazıcı, kamera, hırsız alarmı, güvenlik girişi, yangın alarmı bunun gibi her türlü çalışır sistem aynı data kablosu üzerinden çalışmaktadır.

- Yapısal Kablolama uygulamaları uzun ömürlü sistemler olduğundan uzun vade de maliyet leri düşürmesi bakımından oldukça avantajlıdır.

- Yapısal Kablolama; hızlı data akışı, ses, veri ve görüntü şeklinde iletişim desteklemesi ve paylaşımı kolaylaştırması bakımından tercih edilmektedir.Yapısal kablolama şirketlerin internet, intranet, video konferans, IP Telefonu gibi sistemlerini de destekler.

- Yapısal kablolama Sistemleri,  esneklikleri sayesinde kontrol panelde yapılacak basit bir port değişikliği ile; herhangi bir data hattının başka bir yerlere taşınabilmesine olanak vermektedir.

- Yapısal Kablolama, arıza tesbitlerini de kolaylaştırmaktadır.

- Bu gibi sistemler üstün özellikleri personel çalışmaya ve maliyetlerin artmasını önler.Uzmanlık gerektirmez.

- Yapısal Kablolama sistemleri, hızları 1Gbps hıza kadar ulaşmakla beraber,uzun mesafelerde maliyet düşürme avantajı sağlar.

- Yapısal Kablolama sistemleri, hardware(donanımsal) ve software(yazılımsal) uygulamalarında kollektif çalışmasını da kolaylaştırır.Şirketler arasında önemli ölçüde sinerji(ses getirme)meydana getirir. 

- Çeşitlenen müşteri ihtiyaçları, yoğun iş trafiği ve rekabet ortamının yönetilebilmesindede önemli katkılar sağlar.

Yapısal kablolama yapılırken kullanılan malzeme ve kablolar:
Bakır kablolar,fiber optik kablolar,Bakır Patch Paneller, Fiber Optik Patch Paneller,bakır cordlar vb. bir çok malzeme kullanılabilir.